Asiaa terveydestä

Liikunta

Liikkumisella, koululiikunnalla ja kouluarkeen nivotulla liikunnalla on yhä enemmän merkitystä lastemme terveyteen ja tulevaisuuteen. Olemme pyrkineet edistämään näitä arvoja mm. hankkimalla kouluun välituntivälineitä ja jumppapalloja istuimiksi. Olemme ehdottaneet koululle myös osallistumista Liikkuva koulu –ohjelmaan.

Liikkuva koulu – ohjelma


Energiajuomat

Yhdistyksemme on Vanhempainliiton tapaan huolissaan lasten ja nuorten energiajuomien käytöstä. Selvitimme lähikauppojen yhteistyöhalukkuutta energiajuomien ikärajan nostamiseksi 16 ikävuoteen. Tähän ei valitettavasti vielä päästy. Alla tietoa energiajuomista.

Hyvä paha energiajuoma –esite /Laatijina mm. HATE – Suun ja terveyden edistämisen ryhmä, PKS kunnat, Suomen Hammaslääkäriliitto, Suomen Vanhempainliitto


Epidemiat – hoito-ohjeita

Päätäit – ilmoita niistä ja tarkista koko perhe

Täiden leviämisen ehkäisemiseksi on erittäin tärkeää, että vanhemmat tekevät tarkastuskampaukset ja hoitavat häätöhoitovalmisteilla päätäit, mikäli niitä esiintyy, jotta leviäminen saadaan hallintaan.

Vastuu lapsen hiusten tarkastamisesta ja mahdollisen päätäitartunnan hoitamisesta on lapsen vanhemmilla. Tartunnasta ja hoidosta on tärkeää ilmoittaa lapsen kavereille, päivähoitoon ja kouluun.

  • Päätäit tarttuvat hiuksista toisiin välittömässä kosketuksessa, esimerkiksi lasten läheisissä leikeissä.
  • Päätäit saattavat tarttua yhteisessä käytössä olevien kampojen, harjojen, hiusdonitsien ja päähineiden ja tekstiilien, kuten pyyheliinojen ja tyynyliinojen välityksellä, jos yhteiskäyttöä on 1-2 vuorokauden kuluessa täin kuoriutumisesta.

Päätäit eivät poistu hiuspohjasta itsestään, niiden häätäminen vaatii aina hoitoa.

Katso hoito-ohjeet täältä.


Kihomadot – huolehdi hygieniasta

Kihomadot eivät haittaa lasta eivätkä aikuistakaan, muuten kuin aiheuttamansa kutinan takia. Matojen olemassaolo tulee yleensä ilmi vasta siinä vaiheessa, kun vanhemmat tai lapsi näkevät niitä. Madot ovat 1-2 cm pitkiä, ja ne muistuttavat valkoisia, liikkuvia langanpätkiä. Matoja tulee näkyviin peräaukon seudulla tai ulostuksessa.

Jos lapsi on saanut kihomatoja, oletettavasti koko perhe on saanut tartunnan, vaikka muiden perheenjäsenten ulosteista ei löytyisikään kihomatoja. Koko perhe on sen vuoksi hoidettava lääkkeellä.

Kihomadot eivät estä lasta tulemasta kouluun, mutta tarttuvat käsien välityksellä, eli kiinnittäkää nyt todella suuresti huomiota omaan ja lastenne käsihygieniaan (etenkin wc-käynneillä ja ennen ruokailua, koulussa ja kotona).

Katso hoito-ohjeet täältä.

 

Advertisement